İş Kazası Bildirimi ve Bildirim Süresi

31.05.2022
8
Okuma Süresi: 3 dakika
A+
A-

İş Kazası Bildirimi ve Bildirim Süresi

İş kazası bildirimi, işyerinde kaza olması ve çalışanın zarar görmesi halinde, işverenin yetkili kurumlara bu durumu bildirmesini gerektiren bir düzenlemelidir. İş kazası bildirimi sorumluluğu, işverene aittir ve bildirim yapılmadığında idari para cezası uygulanır.

İş Kazası ve Meslek Hastalığı Hükümleri

İş kazası veya meslek sebebi ile hastalık gibi durumların meydana gelmesi halinde işverenler, çalışanlarının durumu hakkında bilgileri, yetkili makamlara bildirme sorumluluğuna sahiptir. Bu hükmün uygulanması için gereken belirli şartlar vardır. İş kazasının ve meslek hastalığının uygulandığı çalışanlar içerisinde stajyerler, çıraklar, intörnler, hizmet akdi ile çalışanlar ve Türkiye İş Kurumu kursiyerleri de vardır.

Güvenlik sözleşmesi olmasa dahi çalışan kişi, sigortalı çalışıyorsa, iş kazası ve meslek hastalığı hükmü uygulanmaktadır. İş kazası hükmünün uygulanması için kaza geçiren işçinin bedenen veya ruhen zarar görmüş olması, kaza ile sonuç arasında illiyet bağı olması, kaza geçiren kişinin sigortalı olması gerekmektedir.

İş Kazası Bildirimi Süresi Kaç Gün?

İş kazası bildirimi, işveren sorumluluğunda olan, işyerinde meydana gelen ve işçinin zarar görmesine neden olan kazanın, yetkili makamlara belirli süreler içerisinde bildirilmesi sorumluluğudur. İş kazası bildirimin yapılmaması veya geç yapılması halinde, işverene idari para cezası uygulanır.

İş kazası bildirim süresi 3 gün olarak belirlenmiş, bu süreden sonra yapılan bildirimlerde ceza uygulanacağı, yasalarla düzenlenmiştir. İşveren, kaza gününden itibaren 3 gün içerisinde, yetkili makamlara yazılı dilekçe ile bildirimde bulunabilir.

İş Kazası Bildirimi Yapılmazsa Ne Olur?

İş kazası bildirim yapılmaması, işverene 3 bin 825 TL idari para cezası(Para cezaları dönem dönem değişebilir güncel tutarları takip ediniz) uygulanmasına neden olur. İş kazası bildirme için işverenlere verilen süre üç gündür. Aynı zamanda kazanın olduğu gün, bölgenin yetkili kolluk kuvvetlerine bilgi verilmesi gerekmektedir. Kolluk kuvvetlerinin çağırılması, kaza bildirimi sorumluluğunun yerine getirilmesini sağlamaz.

Sosyal Güvenlik İl Müdürlükleri ve Sosyal Güvenlik Merkezleri, kazanın öğrenildiği tarihten itibaren bilgilendirilmelidir. İş kazası veya hastalığı sayılması için çalışan kişi ruhen veya bedenen zarar görmüş olmalıdır. İş kazası bildirimi, sigortalı çalışanın, iş yerinde veya işini idame ederken zarar görmesi halinde yapılmalıdır.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.